woensdag 18 mei 2016

Komboecha - De basis

Komboecha - De basis


Komboecha of Kombucha is een gefermenteerde thee en is een volledig verschillend van waterkefir. Kombucha genoemd Kvas in Rusland en waarschijnlijk ook nog veel andere namen in de vele andere culturen die Kombucha drinken.



Komboecha is een gefermenteerde zwarte thee. Kombucha wordt gebrouwen in een symbiose van bacteriƫn en schimmels, die benoemd is tot SCOBY (Symbiotic COlony of Bacteria and Yeast ). Er is alles om te suggereren dat Kombucha even gunstig voor uw gezondheid is als waterkefir. Een Kombuchazwam is ingewikkelder dan kefir, en vereist een grotere zorg. Maar je leert het het snel om te weten hoe komboecha te gebruiken, het is heel makkelijk om zelfvoorzienend van kombucha te zijn.

Maak zwarte thee met 1 liter water, voeg 70 gram suiker toe en wanneer het water is afkoelt tot op kamertemperatuur voeg dan de kombuchazwam toe en 1 dl komboecha van uw laatste bereiding. Maak uw Kombucha van zwarte thee, dit is het beste. Kruidenthee die werkzame stoffen bevatten kunnen de SCOBY beschadigen, uiteraard afhankelijk van de kruiden die u kiest. Als u graag fermentaties doet, is het leuk om te doen, net zoals het maken van waterkefir. Kombucha word best gebrouwen in een glazen of keramische container en de komboechazwam zal de vorm van het oppervlak van de pot aannemen. Je kunt ook wel een fles gebruiken, vul de fles niet tot boven toe, want dan zal je komboechazwam zeer klein en dik zijn. Men moet altijd tien procent van de vloeistof toevoegen van het vorige brouwsel. Dit is van cruciaal belang. Kombucha fermenteren duurt tussen de 7 en 12 dagen, zeggen ze. Proef je weg en zoek de zuurgraad die uw smaakpapillen behagen (na zeven dagen). SCOBY's kunnen worden achtergelaten in de vloeistof gedurende enkele maanden. Hoe langer men fermenteert, hoe dikker de komboechazwam wordt, en u kunt de basis delen en gebruiken als een dochterzwam. Belangrijk: Geef uw kombuchazwam veel liefde.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten